LU 77. zinātniskā konference noslēgusies

Šī gada 5. februārī notika Latvijas Universitātes 77. zinātniskās konferences sesija „Atkritumu apsaimniekošana XXI gadsimtā”, kuras mērķis bija veicināt sadarbību starp atkritumu politikas izstrādātājiem, pašvaldību un nozares pārstāvjiem, kā arī iepazīstināt klātesošos ar nozares jaunumiem, risinājumiem un inovācijām.

Šajā īpašajā konferences sadaļā plaši tika pārstāvēti LR Vides ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pārstāvji, kā arī citu ar nozari saistīto uzņēmumu pārstāvji, pētnieki un praktiķi no vietējām un ārvalstu universitātēm un institūcijām (kopskaitā vairāk kā 60 dalībnieki no 6 valstīm).

Sēdes ietvaros tika organizēta plaša diskusija par Eiropas Savienības jaunāko regulējumu nozarē, jauno normatīvo prasību radīto izaicinājumu gan nacionālo normatīvo aktu jomā, gan prasību praktiskā izpildē tuvāko gadu laikā. Diskusijā tika atzīmētas vairākas problēmas, kuru risināšanā nepieciešama nozares partneru ciešāka sadarbība un informācijas apmaiņa, kā arī perspektīvā – normatīvo aktu un, iespējams, arī ar atkritumu apsaimniekošanu saistītās vides politikas papildinājumi vai precizējumi. Diskusija atklāja, ka nākotnē atkritumu apglabāšana atkritumu poligonos būs ievērojami ierobežota, Latvijā nepieciešams būtiski kāpināt atkritumu pārstrādes kapacitāti, kā arī nepieciešami jauni, inovatīvi risinājumi dažādu atkritumu veidu labākai un efektīvākai pārstrādei un vērtīgu izejvielu atgūšanai.

Diskusijas rezultātā gūtās atziņas ir īpaši vērtīgas LU realizētā projekta „Mainīga rakstura degvielas gazifikācijas procesa izstrāde cieto atkritumu pārstrādei” kontekstā. Plānots, ka konferencē gūtie secinājumi tiks ņemti par pamatu, lai izstrādātu rekomendācijas normatīvo aktu precizēšanai atkritumu saimniecības jomā.